Austria – Romania 0-0. Aspiratii putine, realizari putine

Prima regula elementara a fotbalului este ca, pentru a invinge, trebuie sa marchezi un gol mai mult ca adversarul. Dar pentru a marca mai mult ca adversarul, trebuie sa marchezi. Iar pentru a marca, trebuie sa-ti doresti sa marchezi si sa ataci. Ei bine, exact acest lucru pare sa nu-l fi inteles Victor Piturca in noul sau mandat la nationala, evolutia din ofensiva in meciul amical cu Austria fiind sublima, dar lipsind cu desavarsire.

Desi cu doar cateva zile inainte invinsesem o echipa teoretic net superioara Austriei, “Piti” a ales sa alinieze un prim 11 cu Austria asezat pe doua linii defensive si mereu in asteptare. De partea cealalta, gazdele pareau si ele putin uimite de libertatea de miscare care li se ofera la mijlocul terenului, dar nu au stat mult pe ganduri si au inceput atacurile in valuri.

Alaba, Arnautovic, Junuzovic si Janko au presat, au presat si iar au presat, dar defensiva noastra a fost de fier. Papp, Gaman, Goian si Rat, plus Chiriches si Florescu in fata lor au maturat aproape tot ce era de maturat, iar ce nu au reusit ei sa blocheze a fost rezolvat fara mari probleme de Tatarusanu.

Unde este insa ofensiva? Undeva in Elvetia, caci “Nico” se zbate ca pestele pe uscat, Torje incearca ceva, dar parca n-are vlaga sa-i puna probleme portarului Austriei, in vreme ce Tanase si Grozav sunt preocupati mai mult sa tina mingea decat sa faca ceva util cu ea.

Timpul trece greu, vorba unei melodii celebre, si nu se intampla nimic, impresia lasata in multe momente de cele doua echipe fiind una de echipe care se lupta fie pentru promovarea din Liga a 2-a, fie pentru evitarea retrogradarii din Liga 1. Echipe solide, legate, strasnice, dar fara mari veleitati tehnice.

Incep schimbarile, dar nu in sistemele de joc si nici in desfasurarea meciului. Austriecii continua sa atace steril, romanii continua sa se apere ca la Marasti si Marasesti, iar meciul se termina zero la zero. Sau nimic la nimic, dupa cum a aratat jocul. Victor Piturca spune ca nu se poate declara altfel decat multumit dupa meciurile cu Elvetia si Austria, iar noi incepem sa ne facem calcule.

Sase puncte cu Andorra (speram), vreo patru cu Estonia si trei-patru cu Ungaria. Turcia si Olanda? Mai bine nici nu mai discutam despre Turcia si Olanda, despre Arda Turan, Nuri Sahin, Robin van Persie si Wesley Sneijder, cei care probabil nu vor avea atatea dificultati cate au avut austriecii in fata lui de-alde Chiriches, Bourceanu, Papp si Gaman.

Taguri: , , , , , , , , , ,

Raspandeste articolul:

Leave a Reply:

*