Debut de cosmar in raliul Dakar

Debut de cosmar in raliul Dakar

Debut de cosmar in raliul Dakar

Sambata trecuta s-a dat startul editiei cu numarul 37 a controversatului raliu Dakar, a opta la rand care se desfasoara in America de Sud.

De ce spunem controversat? Fiindca in istoria sa, mai ales in ultimii ani, raliul a facut multe victime, soldate chiar cu morti. In 1986, organizatorul cursei a decedat dupa ce elicopterul ce filma, in care se afla si el, s-a prabusit in timpul unei furtuni. Doi ani mai tarziu cursa s-a soldat cu nu mai putin de 6 morti: 3 participanti si 3 piloti. Accidente mortale au mai fost si in 2003 (1), 2005 (2), 2006 (3), 2007 (2), 2009, 2010, 2012 si 2015, in toate cele 4 editii decedand cate o persoana. In total “raliul mortii”, daca ii putem spune asa, a provocat 61 decese.

Pe 2 ianuarie s-a dat startul noii editii in Buenos Aires, zi in care s-a desfasurat prologul. In primul rand, trebuie sa spunem ca avem si noi un reprezentant pe motocicleta, Emanuel Gyenes, care concureaza pe un KTM si care a terminat prologul pe locul 26. Cea mai buna performanta overall al lui Gyenes a venit in  2011, cand s-a clasat pe 17. Acum acesta spera la o clasare in top 15. In al doilea rand, sa punctam faptul ca Sebastian Loeb se afla la startul acestei curse. Din pacate, am avut parte de un debut de cosmar in raliul Dakar, proba fiind umbrita de accidentul chinezului Guo Melling, care a pierdut controlul masinii, fiind foarte aproape de a intra intr-o casa. Acidentul s-a soldat cu ranirea grava a 10 spectatori, toti avand nevoie de spitalizare. Alti 8 au suferit rani minore. Imediat sefii de cursa au cerut 4 elicoptere medicale,  3 vehicule medicale apartinand organizatorilor si 8 ambulante. Dupa acest moment organizatorii au neutralizat cursa.

Sa speram ca dupa acest debut de cosmar in raliul Dakar sa nu mai avem si alte accidente.

De asemenea, speram ca Emanuel Gyenes sa realizeze ceea ce si-a propus si anume o clasare in top 15 overall, ceea ce ar insemna un personal best. Duminica trebuia sa aiba loc prima dintre cele 13 etape, insa aceasta a fost anulata din cauza conditiilor meteo. Editia se va termina pe 16 ianuarie la Rosario, acolo de unde trebuia sa se dea startul in prima etapa.

 

Taguri: , , , , , , , ,

Raspandeste articolul:

Comments are closed.

Leave a Reply:

*