Gimnastica ritmica romaneasca este dupa 20 ani la Olimpiada

Gimnastica ritmica romaneasca este dupa 20 ani la Olimpiada

Gimnastica ritmica romaneasca este dupa 20 ani la Olimpiada

Daca gimnastica artistica ne-a provocat o dezamagire profunda zilele trecute, nu la fel putem spune si despre gimnastica ritmica.

Daca la gimnastica artistica il vom avea doar pe Marian Dragulescu, in varsta de 35 ani, la Olimpiada de la Rio, la cea ritmica o avem pe Ana Luiza Filiorianu, in varsta de doar 16 ani. La sfarsitul saptamanii trecute aceasta a participat la test-eventul de la Rio, impreuna cu alte 25 sportive. Dintre acestea, doar 7 urmau a obtine calificarea la Olimpiada. Calificarea a fost obtinuta pe muchie de cutit, Filiorianu terminand a saptea in calificarile de joi. In finala de vineri, aceasta a incheiat pe pozitia a cincea.

Astfel, gimnastica ritmica romaneasca este dupa 20 ani la Olimpiada, ultima aparitie avand loc la Atlanta, in 1996.

Trebuie spus ca gimnastica ritmica este singurul sport olimpic exclusiv feminin. Acesta a fost introdus la Jocurile Olimpice in 1984. Este a patra oara cand Romania ne reprezinta la acest sport, dupa participarile din 1984, 1992 si 1996. Cel mai bun rezultat era inregistrat in 1984, cand Doina Staiculescu obtinea medalia de argint.

Sincer, nu credem ca Filiorianu va putea obtine o medalie la aceste Jocuri Olimpice, insa ni se pare o performanta demna de aplaudat ca gimnastica ritmica romaneasca este dupa 20 ani la Olimpiada datorita unei fete de doar 16 ani.

Astfel, numarul sportivilor romani calificati pana acum a ajuns la 62. Sigur, mai sunt cateva sporturi la care speram sa ne calificam, insa prezenta in numar destul de mic este destul de ingrijoratoare. La Jocurile Olimpice din 2012, Romania se prezenta cu 103 sportivi, castigand 9 medalii, dintre care doua de aur, 5 de argint si doua de bronz. La fel de adevarat este ca 23 dintre ei proveneau de la gimnastica  artistica si de la polo masculin, sporturi la care acum nu ne-am calificat. Ultimul an olimpic in care am avut mai putin de 100 sportivi a fost 1988, cand Romania participa cu 68 sportivi. Atunci luam 24 medalii. Acum este practic imposibil sa mai repetam aceasta performanta, insa speram macar sa trecem de 5 medalii.

Taguri: , , , , , , , ,

Raspandeste articolul:

Comments are closed.

Leave a Reply:

*